Zwart Wit

Als ik aan je vraag welke kleur zie je om je heen? Wat zeg je dan? Wellicht blauw omdat de lucht zo stralend is vandaag of groen van het gras en de bomen om je heen en wellicht zeg je rood van de tulpen uit het weiland, maar zwart of wit zul je minder snel gebruiken. Waarom? Omdat het leven nu eenmaal niet zwart wit is. En toch he…, toch zie je veel dat mensen wel zwart-wit denken.

Ik vraag mij af waar dit vandaan komt. Voor mijn andere blog had ik op facebook een bericht geplaatst zodat iedereen die daar interesse in had een kijkje kon nemen. Het verbaasde mij, en andere, al een tijdje dat er vaak negatief gereageerd wordt. In het algemeen maar zo ook op mijn bericht. Ik kreeg bijvoorbeeld een reactie ‘een beetje een karige site met veel taalfouten’. Gelukkig reageerde iemand anders dat het logisch was dat er nog weinig content was omdat het een ‘nieuwe’ blog betrof en dat de schrijfstijl leuk was ongeacht de taalfouten.

Ik ben er zelf ook nog even op in gegaan, niet om mijzelf te verdedigen maar om het verhaal minder zwart-wit te maken dan dat het daadwerkelijk is. Want wegens mijn dyslexie maak ik inderdaad wel eens een taal- of gramaticafout. Ik ben van mening dat het gaat om de inhoud van een verhaal en niet hoe daar vorm aan wordt gegeven en heb met de dyslexie leren leven. Ook vertelde ik de man dat wanneer hij zich ergens aan stoort ook gewoon direct naar de persoon een berichtje kan sturen met eventuele tips of aanpassingen. En het is natuurlijk prima om dit niet te doen wegens tijdsgebrek of gebrek aan zin, maar waarom er dan op zo’n manier een melding van maken?

Vaak is het zo dat mensen reageren zonder ergens bij na te denken, zonder al te zoeken naar een reden waarom iets zo is of gaat. Ze verplaatsen zich niet in een ander om te kijken hoe die het zou vinden als er op een bepaalde manier gereageert wordt. Nee, in plaats daarvan willen ze maar al te graag hun mening geven, zonder dat het ergens naar toe lijdt.

Dat mis ik soms. Bij alles wat ik doe of zeg hoop ik andere in beweging te brengen. Ze te helpen of ze na te laten denken over een situatie. Waarom doe je iets zo? Als het ook zo kan? Zijn er voordelen? Of misschien juist nadelen. Misschien hang je in een mode waarin iets altijd maar zo gaat. En met in beweging brengen bedoel ik niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk, het gaan nadenken over een situatie of mogelijkheid is ook iemand in beweging zetten.

Ik hoop dat ik door de reactie die ik gegeven heb op die man dat hij wellicht in het vervolg eerst nadenkt. Of iemand direct benaderd om iemand te helpen in plaats van af te vallen. Wellicht is het mij gelukt. En anders? Misschien wel andere met dit bericht.

Één ding is zeker, in mijn leven is niks zwart wit! Zeker zijn ook die twee ‘kleuren’ aanwezig in mijn leven, maar nog meer het groen, blauw en rood.

One thought on “Zwart Wit

  1. Eline

    Mooi stukje! Iedereen zou een stukje kleur van een ander kunnen meenemen :)

Comments are closed.