Welke oogschaduw past bij mijn ogen?

Om jullie een goed beeld te kunnen geven over hoe je oogschaduw kunt matchen bij de kleur van je ogen wil ik jullie eerst wat uitleg geven over hoe een kleurenpalet werkt.

Kleurenpalet die goed de primaire, secundaire en tertiaire kleuren laat zien

Kleurenpalet die goed de primaire, secundaire en tertiaire kleuren laat zien

Als je naar een kleurenpalet kijkt dan kijk je eigenlijk naar drie onderdelen. Je hebt de primaire kleuren, de secundaire kleuren en de tertiaire kleuren.
-De primaire kleuren zijn de kleuren die uit zichzelf bestaan. Deze kleuren krijg je dus niet door andere kleuren te mengen. Onder de primaire kleuren verstaan we rood, geel en blauw.

-De secundaire kleuren zijn de kleuren die ontstaan als je de primaire kleuren mengt met elkaar. Denk dan bijvoorbeeld aan de secundaire kleur oranje die je krijgt wanneer je de primaire kleuren rood en geel met elkaar mengt.

-De tertiaire kleuren zijn de kleuren die je krijgt wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur. Denk dan bijvoorbeeld als je geel en oranje mengt dan krijg je geel- oranje.

Dan kijken we nog naar warme kleuren en koude kleuren. Warme kleuren zijn alle kleuren die geel als basis bevatten en koude kleuren zijn alle kleuren die blauw als basis hebben. Het kan echter wel zo zijn dat er blauwtinten zijn die warm zijn en er kunnen blauwtinten zijn die koel zijn. Denk dan aan blauw gemengd met groen is een warme kleur maar een blauwe kleur gemengd met paars is een koele kleur.

Snappen jullie het nog? Kijk maar eens goed naar het plaatje. Eigenlijk is het dan best simpel.

Koele en warme kleuren

Hoe passen we het kleurenpalet nu dan toe in gebruik met onze oogschaduw en onze eigen kleur ogen?
We willen dat de oogschaduw onze ogen laat spreken, dat ze eruit komen, daarom maken we ons tenslotte op toch?

Kijk even naar de afbeelding hieronder (sorry voor de slechte kwaliteit). Nu zie je dat een kleur altijd een andere kleur tegenover zich heeft. Dit zijn kleuren die goed bij elkaar passen en elkaar versterken. Stel je hebt blauwe ogen. Als je dan blauwe oogschaduw opdoet weet men niet meer waarnaar ze moeten kijken, zijn het nou die ogen of de make-up? Om blauwe ogen er mooi uit te laten springen nemen we meer brons tinten. Bij groene ogen zorgt een paarse oogschaduw ervoor dat je ogen goed uitkomen.

Een voorbeeld met kleuren oogschaduw

Een voorbeeld met kleuren oogschaduw

Mocht je nou meerde kleuren in je ogen hebben wat natuurlijk regelmatig voorkomt. Kijk dan naar de kleuren die het meest naar voren komen in je ogen en daar pak je dan de tegenovergestelde kleur van.

Probeer het maar eens voor de spiegel. Maak het ene oog op met een kleur die dezelfde tinten heeft als je ogen en maak het andere oog op met een kleur die tegenovergesteld is van je kleur ogen. Zo kun je zelf goed bekijken welke kleuren bij jou ogen passen en waarvan jij vind dat je ogen het meest spreken.

Welke kleuren dan bij welke kleur ogen?

Blauw: brons en bruin en koper

Groen: paars, bruin en koper

Lichtbruin: blauw en groen

Groenbruin: paars, brons, en donkerbruin

Donker bruin: Bij donkerbruin passen alle kleuren goed
Blijf altijd goed kijken naar het kleurenpalet en blijf natuurlijk experimenteren.Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag!

Talk to you soon!

-x- Marit