Tegenstrijdig

De laatste tijd verbaas ik mij over het volgende onderwerp.

Tijdens het rijden mogen wij niet bellen, sms’en, fb, whatsappen maar natuurlijk ook niet uit een boek lezen e.d. Dit alles is ook heel erg logisch natuurlijk. We moeten nu éénmaal onze ogen op de weg houden en ons niet laten afleiden. Het gevaar zit in een klein hoekje en op de snelweg kunnen er grote ongelukken gebeuren die we liever niet hebben.

Voor mijn werk moet ik veel reizen. Ik werk altijd in de avond dus moet dan in de nacht weer terug naar huis. Ik rijd dan altijd over de A1. Mooie snelweg waar aan gewerkt wordt voor meer banen en een betere doorstroom wat super is aangezien er nogal wat knooppunten zijn. Naast de A1 liggen er ook veel bedrijventerreinen. Dit is natuurlijk mooi voor de bereikbaarheid en de bedrijven worden gezien. Nu is er alleen iets wat ik niet snap en nogal tegenstrijdig vind.

Hoe is het mogelijk dat alle bovenstaande dingen niet mogen tijdens het autorijden, maar mogen bedrijven ons wel afleiden met de meest extreme reclame borden? Misschien dat onze Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, daar antwoord op kan geven. Het lijkt mij toch niet de bedoeling dat wanneer je ‘s nachts op de snelweg zit bijna verblind wordt door de verlichting van de digitale reclameborden. Overdag vragen de meeste borden al om veel aandacht, maar in de nacht wordt het toch wel overtroffen. Ik vind het in ieder geval nogal tegenstrijdig. De particulieren moeten er alles aan doen om de aandacht op de weg te houden terwijl de bedrijven er juist weer alles aan doen om onze aandacht van de weg te halen.

Het is vooral rond het knooppunt van Hoevelaken waar veel bedrijven zitten. Maar ik merk dat er rondom de meeste snelwegen steeds meer borden komen die om aandacht vragen. Het is dat ik niet mag filmen wanneer ik alleen rijd, maar mocht ik binnenkort met iemand in de nacht meerijden dan zal ik het eens filmen voor jullie.

Ik ben benieuwd wat mvr. Schultz van Haegen er zelf van vindt. Waarschijnlijk rijdt ze zelf niet zo veel in de nacht. Wellicht is er nooit over dit tegenstrijdige probleem nagedacht en wie weet komt daar nu wel verandering in. Ik zal vannacht mijn zonnebril in ieder geval weer meenemen zodat ik niet weer verblind raak door de romantische verlichting van de A1.

Dit is bijvoorbeeld zo'n bord die in de nacht veel licht af geeft

Dit is bijvoorbeeld zo’n bord die in de nacht veel licht af geeft