Taal verbeteraar

Een vriendin van mij poste op Facebook een bericht met de vraag of het echt zo zou zijn dat mensen die spel en grammaticafouten verbeteren onaangename mensen zijn. Het gaat om dit artikel. Zonder dat ik het artikel had gelezen plaatste ik deze reactie:

Dot is zo’n onzin. Ik heb mensen altijd aangemoedigd mij te helpen. Als dyslect zijnde maakte ik altijd veel fouten. Nu ik jaren lang steeds verbeterd ben is mijn woordenschat beter en mijn grammatica ook een stuk beter. Ik doe het dus ook bij anderen. Het enige waarom mensen het niet fijn vinden is omdat ze dan gewezen worden op een fout die ze maken en daar zelf niet mee om kunnen gaan. Maar fouten maken is niet erg, niet willen leren is erg

Meteen kreeg ik reacties dat ik het goed verwoord had, super lief. Ook fijn dat mensen het met mij eens zijn.Grappig dat niemand reageert, weliswaar op een grappige manier, op het feit dat er Dot staat i.p.v. Dit ;) en blijkbaar is het ook niet dyslect maar dyslecticus, mooi woord voor iemand die woorden blind is, en dat terwijl ik juist aangeef verbeterd te willen worden.

Goed om terug te komen op het artikel. Uit een onderzoek zou blijken dat mensen die andere wijzen op spelfouten onaangename mensen zouden kunnen zijn of zelfs een beetje lomp. Dit alles is gebaseerd op mensen die een mail moesten lezen en dan de schrijver moesten beoordelen op intelligentie en vriendelijkheid. Ten eerste vraag ik mij al af hoe iemand kan oordelen hoe slim iemand is afgaande op één mail, aangezien intelligentie met zoveel onderdelen te maken heeft, maar ook vraag ik mij af hoe kun je in vredesnaam oordelen over iemand dat, die genen niet vriendelijk zou zijn, omdat ze spelfouten in een mail hebben gemaakt? Really? Is dat tegenwoordig de definitie van vriendelijkheid?

Dan gaat het artikel verder in op de proefpersonen die dit oordeel gemaakt hebben. De proefpersonen zouden vragen beantwoord hebben die meer duidelijkheid zou geven over de karaktereigenschappen van de proefpersonen. Dan komt de conclusie:

De personen die als vriendelijk bekendstonden, konden door de spelfouten heen prikken en beoordeelden de schrijvers van de mails op de inhoud. De proefpersonen die als minder aardig bekendstonden, ergerden zich veel meer aan de fouten in de mails en benoemden dat ook. Volgens de onderzoekers kunnen deze mensen minder goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven te boek als minder vriendelijk en zelfs een tikkeltje lomp

Ok, ik weet niet of het aan mij ligt maar mijn mond valt hier gewoon van open, en nee dan bedoel ik niet het feit dat er op de rtlnieuws.nl pagina een typefout staat dat bekendstonden aan elkaar geschreven wordt, maar het feit dat de onderzoekers naar aanleiding van vragen die over karaktereigenschappen bepaald hebben dat er tussen de proefpersonen vriendelijke mensen zitten en mindervriendelijke mensen en de voornamelijkste reden dus gebaseerd is op hoe ze gereageerd hebben op een mail met spelling en grammatica fouten. Echt waar schiet mij maar lek. Dus omdat iemand zich ergert aan een spelling of grammatica fout, kan men minder goed omgaan met afwijkingen en staan zij daarom in het dagelijks leven te boek als minder vriendelijke en zelfs een tikkeltje lompe mensen.

Ik weet eigenlijk niet waar ik meer over verbaasd ben, over het feit dat hier een onderzoek naar gedaan is, de uitslag van dit ‘onderzoek’ of het feit dat men niet verbeterd zou willen worden. Ok, ik geef toe, je kunt van iemand denken dat het een betweter is wanneer je in een zin gebruikt ‘Jij bent groter als ik’ en dan op de achtergrond hoort ‘Dan ik’, maar eerlijk is eerlijk het kan ook irriteren dat wanneer men weet door die verbetering dat het dan ik is en nog steeds als ik gebruikt. Ja ik ben iemand die die verbetering maakt, altijd met een knipoog of met een lag. En ja ik zal dit ook altijd blijven doen en waarom? Ik ben trots op mijn taal ondanks dat ik er zelf zoveel moeite mee kan hebben en ja ik wil ook dat mensen mij blijven verbeteren want ik wil leren! En ik hoop toch dat dit geld voor de meeste mensen. Nee je bent niet dom als je een fout maakt, maar je wordt er ook niet slimmer op wanneer je jezelf niet wilt blijven ontwikkelen. Vind je mij nu irritant? Graag, want dan blijf ik tenminste hangen en zul je altijd aan mij denken wanneer je een foutje maakt. Ben ik dan minder aardig? Ben ik geen sociaal mens? Natuurlijk zijn er mensen die mij niet aardig vinden of niet sociaal vinden, maar dat zal dan altijd, tenminste in mijn ogen, te maken hebben met de verschillen in persoonlijkheden en de verschillen in normen en waarden dan aan het feit dat één van ons een foutje maakt en de ander diegene verbeterd.

Ben jij een taal verbeteraar en zie je nou een fout in mijn bericht? of in één van de andere? Laat het mij dan alsjeblieft weten, ik zal je er geweldig omdat jij mij helpt te leren, en doordat ik leer ontwikkel ik!

x

Een taal verbeteraar :P