Hoe moet ik mijn haar wassen?

Ik heb jullie hier verteld hoe vaak ik mijn haar was en met welke producten maar hoe was je nu eigenlijk je haar op een goede manier? Door middel van de verschillende technieken kan er een groot verschil te merken zijn in de gezondheid, de veerkracht en de glans van het haar. Maar ook door het maken van veel voorkomende fouten kun je het haar beschadigen. Daarom hier wat tips om je haar en hoofdhuid heerlijk te verwennen tijdens een goede wasbeurt.

1. Spoel het eerst lekker door met water.
Het is eigenlijk net als bij het wassen van je kleding. Wanneer de wasmachine start begint hij eerst met een spoeling. Doe dit ook met je haar. Doe dit met warm water ( niet te heet) want dit helpt de cuticula te openen. Cuticula is de buitenste laag van je haar die zorgt voor de natuurlijke bescherming van je haar, geeft het glans en maakt het haar veerkrachtig. Warm water zorgt er ook voor dat de oliën van je conditioneer goed wordt opgenomen door je haar

gezond-haar

2. Heb je lang haar? Begin dan eerst met de crèmespoeling.
Ja, echt! Als je haren langer zijn dan je schouders dan bescherm je de punten beter door er eerst wat crèmespoeling door je haar te doen voor je het gaat wassen. Dit zal niet alleen uiteinden gezond houden, het zal ook eventuele gaten in de cuticula met vocht vullen waardoor het gladder wordt en de glans gestimuleerd word.

3. Schuimen maar
Bij het wassen met shampoo hoe je eigenlijk alleen je hoofdhuid en de huid bij de nek goed te wassen. Het beste is dan ook om te beginnen de wortels van je haar en dan door tot aan de puntjes die je lichtelijk mee wast. Dit doe je namelijk omdat de haren op de hoofdhuid meer oliën bevatten dan de puntjes, de puntjes drogen daardoor ook sneller uit. Neem ze dus wel mee maar let vooral op de hoofdhuid. Gebruik ook niet meer shampoo dan nodig is, rekeninghoudend met de lengte van je haar uiteraard.

4. Wees voorzichtig!
Door hard te wrijven kan de cuticula van je haar permanent beschadigen, wat leidt tot breuk en kroezen. Denk dan hierbij weer aan je wasmachine en de stand fijne was. Ga er zorgvuldig mee om. Door eerst lekker te schuimen bij de wortels van je haar verhoog je de bloedtoevoer doordat je de huid stimuleert. De haargroei kun je stimuleren door verticale bewegingen te maken en niet cirkelvormige waardoor je haar in de war raakt. Laat het schuim rustig over de puntjes heen glijden. Ook hier niet hard gaan wrijven of het wassen tussen je handen als een wasbordje maar ook hier verticale bewegingen maken.

5. Niet uitspoelen en herhalen.
Wanneer je kleding te vaak was beschadigd het en wordt het vaal, dit gebeurd ook met je haar. Dus ondanks dat de instructies op de achterkant van je shampoo fles wel eens kan zeggen dat je het nog een keer moet wassen doe dit niet, er is geen noodzaak om je haar twee keer te wassen. Mocht je nou een dagje naar het strand zijn geweest en nog veel zand in je haar hebben dan kan het natuurlijk wel, maar probeer dit te beperken.

6. Breng crèmespoeling aan vanaf het midden van je haar tot aan de puntjes.
Nadat je de shampoo hebt uitgespoeld breng je nog een keer crèmespoeling aan. Knijp overtollig water uit je haar zodat de crèmespoeling er niet meteen uitdruipt ( lekker ranzig woord ik weet het ;) )Breng daarna de crèmespoeling aan vanaf het midden van je haar tot aan de puntjes ( in ieder geval niet op de hoofdhuid). Zet je haar daarna vast met een klip en douche lekker verder, want hoe langer de crèmespoeling blijft zitten hoe beter. Je haar heeft dan namelijk alle tijd om de crèmespoeling te absorberen.

7. Eindig met koud water.
Wanneer je het haar nog eenmaal afspoelt doe dit dan met koud water. Dit zorgt ervoor dat de cuticula weer dichttrekt waardoor je haar meer glans zal krijgen.

Meer Haar wassen Tips:
Gebruik altijd shampoos en crèmespoeling die gemaakt zijn voor jou haartype. Dit zorgt ervoor dat je haar op de juiste manier op de juiste manier vocht in neemt en er gezonder uit zal zien.

Ik heb het al eens over gehad dat je het haar niet te vaak moet wassen. Tip om rekening te houden met hoe vaak je het nu moet wassen is dat normaal of droog haar net als dat van mij makkelijk met 2x wassen in de week gezond blijft, maar heb je bijvoorbeeld fijn haar dan kan het zijn dat je het iets vaker moet wassen.
Laat je haar het liefst natuurlijk drogen. Dit gaat beschadiging door warme van je föhn tegen.

Heb je nog vragen of tips voor de mede lezers laat een berichtje achter!

 

Talk to you soon!

-x- Marit