Een nieuwe huisarts

Je kent het wel. Als kind ga je aan de hand van je moeder naar de huisarts. Je groeit op en hoogstwaarschijnlijk gaat de iets wat vreemde huisarts met pensioen en komt er een nieuwe voor in de plaats. Het is zo gewoon en het hoort erbij, maar moet je er blij mee zijn?

Ik was er jaren niet blij mee. Achteraf gezien had ik sneller de keus moeten maken om een andere huisarts te zoeken. Niet persé omdat ik vind dat het geen bekwame dokter is, maar omdat ik geen vertrouwen had in mijn huisarts en niet het fijne gevoel kreeg van ‘je bent hier altijd welkom en ik zal er alles aan doen om je te helpen’. Mijn huisarts is geen onaardig mens, maar een vriendelijke hand mist ze wel.

Als ‘jongvolwassene’ heb ik te lang met een allergie rondgelopen. Ik gebruikte de Nuvaring en mijn huisarts gaf mij dus steeds maar een zalfje onder het mom ‘Je hebt een schimmelinfectie’. Twee jaar lang iets gebruiken waarvoor je eigenlijk allergisch bent is vrij lang. Hierdoor zijn er allerlei problemen ontstaan waar ik veel last van heb gehad. Uiteindelijk was het de mannelijke huisarts, die ik dan toch ook een kans gaf, die zei ‘Ik denk dat je allergisch bent voor de Nuva Ring, hebben jullie daar nooit naar gekeken?’ Ik was zo verbaasd en voelde me eigenlijk ook een beetje dom dat ik daar zelf nooit aan gedacht had. Uiteindelijk daarmee gestopt en een tijd niets gebruikt. Dit werkte. Uiteindelijk is alles met bekkenbodem fysio en een bezoekje aan de gynaecoloog allemaal weer goed gekomen, maar stiekem nam ik het mijn vrouwelijke huisarts altijd kwalijk dat ze mij zo afwimpelde. Later met het plaatsen van de spiraal was ze in mijn ogen ook zo hard dat ik besloot daar weg te willen.

Maar dan komt het dilemma ‘Hoe vind ik een andere dokter?’. En wellicht nog wel belangrijker is ‘Hoe weet ik zeker dat deze dokter wel bekwaam is?’. Mijn zoektocht begon. Mijn moeder wilde daar ook weg al ligt dat meer aan het feit dat ze ver weg gingen verhuizen met de praktijk. Zo af en toe vroeg ik aan mijn moeder of zij al iets gevonden had en wat haar bevindingen dan waren, maar helaas ook zij had nog niets gevonden.

Uiteindelijk heb ik een praktijk bij mij om de hoek gebeld. Ik moest vrij lang wachten tot ik op gesprek kon komen omdat ze maar een aantal kennismakingsgesprekken per week deden om tijd over te houden voor de patiënten. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar ik vroeg mij wel meteen af of dit een indicatie is qua drukte in de praktijk. Als ik straks ziek ben wil ik niet een week wachten tot ik terecht kan. Goed. Na anderhalve maand kon ik terecht. Aangekomen bij de praktijk bleek er iets mis gegaan te zijn. Mijn afspraak stond bij de praktijk die in hetzelfde gebouw zat. Een beetje verbaasd was ik wel, want hoe is dit mogelijk? Uiteindelijk ging ik dus het gesprek aan met een andere huisarts. Het was een fijn gesprek. Gewoon even kennis maken en wat uitleg gehad over hoe de praktijk werkt.

Na dat gesprek liep ik naar buiten en had ik ook bij de oorspronkelijke praktijk een afspraak gemaakt om ook daar een kijkje te nemen. En dan? Hoe weet ik nou of ik daar wel blij ga zijn? Hoe kun je op basis van één gesprek bepalen of je toekomstige huisarts bekwaam genoeg is? Hoe bepaal je of je je daar wel veilig voelt? En hoe weet je nu of je daar met alles altijd terecht kunt? Het is eigenlijk onmogelijk. Het enige waar je op af kunt gaan is je eigen gevoel. Vond ik deze dokter aardig? Kon ik er mee praten?

In dit geval vond ik de vrouwelijke arts aardig. En ik kon er ook wel mee praten. Ze gaf me meteen het gevoel dat ik daar terecht kon. De praktijk is wel druk. Een pluspunt is dat ze samenwerken m.b.t. de vakanties dus nooit helemaal naar een andere praktijk en altijd de zelfde invalspraktijk. Ik wacht dus het komende gesprek nog af. Wellicht denk ik er dan anders over, maar of ik dan een goed beeld heb van beide praktijken? Dat zal in de toekomst in de praktijk aangetoond moeten worden.

Heb jij dit dilemma ook wel eens gehad? Hoe ging jij hier mee om? En wat bracht dan voor jou de doorslag? Ik hoor het graag van je!

-x-
Marit