DIY: Je eigen sieraad nieuw leven in blazen?

Ken je dat wanneer je je sieraden kast open trekt, je van alles ziet hangen maar er niks leuks bij zit. Maanden kijk je ertegen aan maar je draagt het nooit. Wat doe je er dan mee?
Weggooien is zonde helemaal wanneer er emotionele waarde aanzit.

Wat doe je dan? Juist, je brengt er nieuw leven in!
Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt het helemaal naar je eigen smaak maken. Zorg dat je een paar leuke kralen in huis hebt, gerei voor leuke oorbellen, een ketting of armband. Een sieraden tang is makkelijk om te gebruiken maar het hoef niet altijd.

schaar, kralen, zilverdraad, sluitinkjes, kettelstift, en een vrije avond!

schaar, kralen, zilverdraad, sluitinkjes, kettelstift, en een vrije avond!

Ik had ook zo’n hangertje. Hoop, geloof en liefde. Een hangertje voor aan de ketting waarbij ik geen ketting meer had. Ik had een nieuwe ketting kunnen kopen maar zag super leuke kralen bij de Xenos, er zat ook van alles bij om sieraden te maken, deze koste ongeveer €4,50 ( ik ben helaas de bon kwijt). Bij de Blokker had ik ook al een doosje gekocht waarin je alles vind om eigen sieraden te maken, deze koste €1.99.

Ik ben er op mijn vrije avond eens goed voor gaan zitten en ben rustig te werk gegaan. Eerst ben ik gaan kijken naar welke kleuren ik wilde combineren. Ik was er al meteen over uit dat ik een armbandje wilde maken.

Op de foto kun je zien dat ik voor pastel roze en groen gekozen heb. Twee kleuren die mij goed staan en die ik met veel dingen kan combineren. Vervolgens heb ik het hangertje uit elkaar gehaald en om ieder afzonderlijk een ringetje gedaan. Daarna heb ik het zilverdraad gepakt. Ik heb hiervoor gekozen omdat het sterk is.
hangertje

TIP: knip het draad nog niet af op de maat van je pols, doe dit pas wanneer je zeker weet dat alles klaar is.

Vervolgens heb ik een kettelstift gepakt. Je brengt dan het zilverdraad door het gaatje en maakt een klein knoopje. Pak dan een aantal kralen en steek het andere uiteinde van het zilverdraad erdoorheen. Wat je doet is dat je beide uiteindes van het zilverdraad en de kettelstift door de kralen heen doet, het maakt niet uit als er drie kralen voor nodig zijn. Daarna kun je lekker even aanklooien. Kijken welke kleuren je naast elkaar wilt hebben en hoeveel kralen je tussen ieder hangertje wilt en natuurlijk met wat voor een patroon. In mijn geval heb ik gekozen voor, nou dat zie je wel op de foto ;)

kettelstift

Wanneer je tot een goed resultaat bent gekomen is het natuurlijk de kunst om aan het einde hetzelfde te doen als in het begin, de kettelstift. Dit is even wat lastiger dan in het begin maar daarom is het handig dat je het zilverdraad nog niet hebt afgeknipt zodat je jezelf wat ruimte kunt geven. Ook nu kun je het zilverdraad door het oogje halen. Vervolgens heb ik het nog niet afgeknipt maar er een ringetje aan gemaakt en aan het andere uiteinde een sluitinkje.

Eerst proberen en dan zeker weten. Het is zonde wanneer je alles afknipt en achteraf blijkt dat hij niet past, probeer daarom altijd eerst je sieraad uit voor je het uiteinde van het zilverdraad uiteindelijk afknipt. Ben je zeker? Dan kun je knippen, trek het knoopje nog even extra aan. Vervolgens het laatste stukje wat je afknipt ook in de kraaltjes stoppen en voila!

TIP: Knijp met een tangetje het ring gedeelte van de kettelstift nog even goed aan. Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat er geen ruimte is voor het zilverdraad om er nog doorheen te glippen.

Het resultaat

Mocht je toch de fout in gaan dan kun je ook nog een bijpassende ring maken. Doe wat kleine kraaltjes aan het verloren stuk zilverdraad. Blijf passen tot je zeker weet dat hij om je gewenste vinger zal passen. Zodra dit gelukt is maak je een stevig knoopje. Wat overtollig zilverdraad is kun je weer door de kraaltjes drukken voor een mooie afwerking. En dit leuke ringetje kun je dan met andere ringen combineren.

Leuk te combineren met andere sieraden

Leuk te combineren met andere sieraden

En omdat ik de smaak lekker te pakken had, heb ik voor mijn schoonzusje en mijn nichtje ook twee armbandjes gemaakt. Mijn nichtje werd gedoopt en vond dit een leuk cadeau voor beide. Ik voor voor beide dezelfde armband gemaakt alleen voor mijn schoonzusje heb ik verschillende groottes gebruikt in kralen.

TIP: Voor kinderen zoals mijn nichtje ( 8 maand) is het handig om tussendoor vlak bij het eind nog een extra ringetje te maken zodat het armbandje mee kan groeien.

Door een extra ringetje te plaatsen kan het armbandje meegroeien.

Door een extra ringetje te plaatsen kan het armbandje meegroeien.

Mocht je vragen hebben stel ze gerust. Ik ben in ieder geval heel erg blij met mijn nieuwe armbandje en bijpassende ring ;)

Talk to you soon!

-x- Marit